Re: beton?
Panowie, pls przeczytajcie post Kenny'ego z 16 lutego. Takie kamienie można pewnie znaleźć na całym świecie, ale badania jednoznacznie wskazują, że powstały w wyniku działalności człowieka. 

- walesto
- meteorytoman
walesto napisał(a):Panowie, pls przeczytajcie post Kenny'ego z 16 lutego. Takie kamienie można pewnie znaleźć na całym świecie, ale badania jednoznacznie wskazują, że powstały w wyniku działalności człowieka.
Skład chemiczny nie wskazuje na antopogen, a wręcz przeciwnie. Si, K, Ti są typowo meteorytowe. Zawartość C w Fe metalu 0,00. Mam kilkadziesiąt strzałów z kilku okazów. Białe kryptokrystaliczne inkluzje mają skład CAI
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman
Określasz zawartość węgla przy pomocy ręcznego XRF? czy jaką metodą? Nie będę tutaj podważał wyników (których z resztą nie podałeś) tylko chodzi mi o ograniczenia metody. Ręczne analizatory XRF nie radzą sobie z analizą lekkich pierwiastków więc i nie będą wykrywać ich w składzie.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Sto lat! Ciężkich prac w kamieniołomach:)
- Kenny
- meteorytoman
Kenny napisał(a):Określasz zawartość węgla przy pomocy ręcznego XRF? czy jaką metodą? Nie będę tutaj podważał wyników (których z resztą nie podałeś) tylko chodzi mi o ograniczenia metody. Ręczne analizatory XRF nie radzą sobie z analizą lekkich pierwiastków więc i nie będą wykrywać ich w składzie.
Pozdrawiam.
Uszanowanie! To jest przykład serii analiz z jednego okazu. Z innych okazów (8) wyniki niemal identyczne. Analiza wykonana na jednym z naszych uniwersytetów. Jaką aparaturą, to nie wiem, w każdym razie na pewno nie ręcznym spektroskopem.
https://scontent.fwaw5-1.fna.fbcdn.net/ ... e=5C52E955
"Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie..." - Alchemik, Paulo Coelho
-
lejkers - meteorytoman